Μάκης Λάππας – Σκέψεις Νότιου Γράμμου

Posted on Updated on

Στις 13/01/2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτιστικού συλλόγου Αετομηλίτσας στον ξενώνα του χωριού. Η προσέλευση των συγχωριανών μας ήταν μεγάλη, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και μας τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο νέος Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Παπασπύρου, όπως και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κόνιτσας κ. Σδούκος.

Για το Κεντρικό Οδικό Δίκτυο της Αετομηλίτσας

Στο περιθώριο της εκδήλωσης και έπειτα από απαίτηση των κατοίκων ο κ. Περιφερειάρχης
αναφέρθηκε στον διακαή πόθο όλων μας, την ανακατασκευή ή έστω την επιδιόρθωση του
κεντρικού οδικού δικτύου Αετομηλίτσας. Δήλωσε λοιπόν, πως θα ξεκινήσουν οι μελέτες για το αν και κατά πόσο έχει σταθεροποιηθεί το έδαφος, ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες.
Βέβαια το καλοκαίρι στο τριήμερο κτηνοτροφίας, μας είχε πει εμμέσως πλην σαφώς πως δεν θα γίνει δρόμος, αν δεν υπάρχει αρκετός κόσμος που να ζει και να παράγει στο χωριό, ώστε να δικαιολογηθούν τα ανάλογα κονδύλια. Αυτή τη φορά όμως παρουσιάστηκε πιο διαλλακτικός. Αναφέρθηκε επίσης στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων που σαφώς και γίνεται, αλλά δυστυχώς όχι όταν πρέπει. Παρακαλούμε να επιληφθεί επί του θέματος, γιατί οι κτηνοτρόφοι μας χρειάζονται αυτούς τους δρόμους από αρχές Ιουνίου και όχι τέλος Αυγούστου.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ‘όνειρο ζωής’ όπως το είπε, δηλαδή τις κοινές εκδηλώσεις μνήμης για τον εμφύλιο. Προς το παρόν δεν θα σχολιάσουμε κάτι για αυτό το θέμα, αλλά προφανώς και θα το κάνουμε σε άλλο κείμενο.

Για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια

Σε δική μου ερώτηση και σε προσωπική συζήτηση που αφορούσε την κατασκευή αιολικών «πάρκων» και υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην περιοχή μας ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος ως προς τα πρώτα, αλλά για τα υδροηλεκτρικά συγκεκριμένα εμφανίστηκε θετικός, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι περιβαλλοντολογικές μελέτες και αν όλη αυτή η διαδικασία είναι προς όφελος της κοινωνίας μας. Προφανώς και δεν γνώριζε πως ήδη υπάρχει από το 2008 κατατεθειμένη μελέτη από το ΙΓΜΕ με τίτλο ‘Γεωτεχνική μελέτη των Κατολισθητικών φαινομένων στην κοινότητα Αετομηλίτσας’ που απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση στο Άσπρο ποτάμι και ότι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του χωριού βρίσκεται στα δικαστήρια για να προσβάλει τις αποφάσεις της ΡΑΕ.
Την ίδια θετική άποψη μου εξέφρασε και ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Παπασπύρου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε τις επόμενες μέρες αν και ο ίδιος προεκλογικά δήλωνε αυτολεξεί στα social media πως: «Για το συγκεκριμένο θέμα του ΜΥΗΕ στην Αετομηλίτσα στη θέση Άσπρο ρέμα, λαμβάνοντας υπόψη την κρατούσα άποψη της τοπικής κοινωνίας, αλλά κυρίως τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση του υδροηλεκτρικού, λόγω εδαφικών κατολισθήσεων, είμαστε σαφώς αντίθετοι στην κατασκευή του και θα αγωνισθούμε με κάθε τρόπο στην περίπτωση μιας τέτοιας προοπτικής».

Εδώ να αναφέρω πως η πρώην Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει εξολοκλήρου τα δικαστικά έξοδα αλλά και ότι όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και κοινοτάρχες του χωριού δήλωσαν
αντίθετοι ως προς την κατασκευή του υδροηλεκτρικού.


Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν ζητάμε τα αυτονόητα, πριν το πράγμα καταντήσει αστείο και εμείς γραφικοί που το αναφέρουμε και μιλάω για τις προεκλογικές δηλώσεις και δεσμεύσεις που σχεδόν ποτέ δεν υλοποιούνται σε αυτή τη χώρα.

Κ. Περιφερειάρχη, ζητούμε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου μας. Δεν νοείται ακριβώς δίπλα μας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνονται μονίμως οδικά έργα και εμείς σε ένα χωριό 180 νοικοκυριών να κάνουμε το σταυρό μας για να πάμε σπίτια μας.
Κ. Δήμαρχε Κόνιτσας και Δημοτικό Συμβούλιο, ζητούμε να σταθείτε στο πλευρό μας και να τηρήσετε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να σταματήσουμε το έγκλημα που πρόκειται να συμβεί στα βουνά και τα ποτάμια μας και να μας στηρίξετε έμπρακτα όπως το κάνουν μέχρι σήμερα μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Θεσσαλονίκης όλο αυτό το διάστημα.

Μάκης Λάππας