Λαϊκή Συσπείρωση – Πρόταση ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο Κόνιτσας

Posted on Updated on

Πρόταση ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο

Κόνιτσα 28.03.2020

ΠΡΟΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Τους κατοίκους του Δ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις με αφορμή την πανδημία στη χώρα μας και διεθνώς. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ευθύνη όλων μας, απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Η ατομική ευθύνη όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη αλλά και την ευθύνη του Δήμου Κόνιτσας και της Περιφέρειας Ηπείρου στο να απαιτήσουν και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και την στήριξη των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο ενοείται η επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας.

Ζητούμε να τεθεί ως κατεπείγον θέμα σε δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Κόνιτσας, η «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών του Δ. Κόνιτσας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

  1. Μέτρα για  την  Υγεία  των δημοτών

Στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας:

Σε μια περιοχή σαν το Δήμο Κόνιτσας δεν πρέπει να γίνει καμία μετακίνηση ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή άλλης περιοχής. Αντίθετα αποτελεί επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων καθώς και η άμεση παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών που μέχρι σήμερα στερούνται. Η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας πρέπει να λάβει υπόψη την πλήρη λειτουργία και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας.

  • Το Κέντρο Υγείας να εξοπλιστεί με την απαραίτητη υποδομή ώστε να γίνεται δωρεάν η εξέταση διάγνωσης του κορωνοϊού.
  • Να ετοιμαστεί τώρα επαρκής χώρος για την απλή νοσηλεία νοσούντων από κορονοϊό και για αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων.
  • Να εξασφαλιστεί η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό

 Στο Δήμος Κόνιτσας

  • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου.
  • Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
  • Ένα εξίσου σημαντικό θέμα αφορά την φροντίδα των αδέσποτων ζώων  που εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού, κινδυνεύουν καθώς τα περιοριστικά μέτρα δυσκολεύουν  τους ανθρώπους που τα βοηθούν.  Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Κόνιτσας πρέπει να στηρίξει άμεσα το Φιλοζωϊκό  Σωματείο της Κόνιτσας  σε τροφές, φάρμακα, αναλώσιμα και ιατρική περίθαλψη.

Σε όλη την Ελλάδα

  • Να επιταχθούν τα κρεβάτια νοσηλείας, χειρουργεία, εργαστήρια, οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες και όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  • Να επιταχτούν ξενώνες και ξενοδοχεία στα όρια του Δήμου μας, στα οποία θα μπορούν να μένουν οι υγειονομικοί του Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας.
  • Μέτρα οικονομικής  στήριξης και ανακούφισης  των δημοτών

Άμεσα μέτρα στήριξης όλων των δημοτών, επαγγελματιών, εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων  όπως:

  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου, για όλο το διάστημα που αυτοί θα παραμένουν κλειστοί.
  • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων και δημοτικών τελών για το επόμενο εξάμηνο σε όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και έχει κλείσει η επιχείρηση τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, camping) σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων),για το επόμενο εξάμηνο των επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών.
  • Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και υλικά προστασίας από το κράτος ώστε να στηριχτούν  ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.
  • Να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι του προγράμματος για τα οφειλόμενα από τον 12 ο του 2019 και να λάβουν και δώρο Πάσχα το οποίο δεν δικαιούνται!
  • Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος, με κοινωνικούς λειτουργούς και να περάσουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και στις δομές του.
  • Αύξηση του κονδυλίου που αφορά την οικονομική βοήθεια άπορων και φτωχών οικογενειών και πλάτεμα σε περισσότερες οικογένειες.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών. Να γίνει επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή.
  • Το κράτος να αναγνωρίσει και άλλους κλάδους εργαζομένων στο  Δήμο Κόνιτσας αλλά και γενικότερα, ως  πληττόμενους  από την  πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και να στηρίξει ανάλογα, με το επίδομα των 800 ευρώ.  Για παράδειγμα οι οικοδόμοι, αναγκαστικά έχουν σταματήσει την εργασία τους καθώς έχει διακοπεί η τροφοδοσία με οικοδομικά υλικά.
  • Παράλληλα μείωση εισοδήματος έχουν και οι αγρότες που ασχολούνται με καλλιέργειες, και οι κτηνοτρόφοι.  Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από την πολιτεία  ώστε να  καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν με ενέργειες όπως, απαλλαγή όσο χρειαστεί από ασφαλιστικές εισφορές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια,  πάταξη της αισχροκέρδειας,  αφορολόγητο πετρέλαιο, αναστολή εισπράξεων προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα με τη χαμηλή τιμή στο κρέας σε συνδυασμό και με την τιμή κάτω του κόστους του γάλακτος. Να ληφθούν μέτρα ώστε να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος.
  • Να στηριχτούν οι συνταξιούχοι και το κράτος να τους δώσει την 13η σύνταξη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας διεκδικεί να γίνουν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κόνιτσας οι άνωθεν προτάσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου.